Rørosmat er et andelslag som eies av lokalmatprodusenter i Røros, som har gått sammen om å gjøre matvarene, tradisjonene og produsentene fra Røros-traktene enda mer kjent og verdsatt. Under det felles varemerket Rørosmat formidles mangfoldet av varer som medlemmene produserer, og de har et felles kontaktpunkt inn mot dagligvaremarkedet.
Vi er mange små aktører, og har ikke masse ressurser til endringer. Men hver gang vi gjør noe nytt skal vi ta et bedre valg enn forrige gang, også for miljøet. Da blir summen av alt vi gjør stadig bedre.
Våre ambisjoner
I 20 år har Rørosmat vært med på å sette lokalmat på kartet. Selskapet var tidlig ute med å profesjonalisere hvordan lokalmatprodusentene jobber inn mot handelen, og var først ut i Norge med å få et regionalt matmerke. Derfor blir Rørosmat ofte invitert med som en representant for norsk lokalmatproduksjon.
– Da er målsettingen vår å fronte all norsk lokalprodusert mat og drikke. Fordi vi ønsker å utvikle kategorien, unner vi alle lokalmatprodusenter i Norge suksess, sier Kristin Bendixvold, daglig leder i Rørosmat.
Tips 1:
Du må heie frem naboen om du skal vinne selv! Går det dårlig for noen, påvirker det oss alle.
Våre muligheter
Som en sammenslutning av produsenter er samarbeidet den viktigste suksessfaktoren for Rørosmat.
– Derfor er det viktig med forpliktende avtaler, og det å spille hverandre gode. Produsentene er ulike, men alle er like viktige. For eksempel fungerer en stor produsent som Rørosmeieriet som døråpner, mens lille Eggen Gardsysteri skaper unike bånd til kundene. Begge er fantastiske ambassadører for regionen og for Rørosmat, sier Bendixvold.
Tips 2:
Samarbeid er et fint ord, men det er lett å glemme at det er noe vi må forplikte oss til og ta eierskap for å lykkes med.
Vår framtid
En utfordring for Rørosmat er at de på den ene siden vil stimulere til økt lokalmatproduksjon i regionen, men på den andre siden redusere matsvinn og sikre bærekraftige samarbeid. Derfor ser de på hva de kan gjøre med foredlingsgraden av råstoff, og samarbeid mellom produsenter.
– Det har ført til et flatbrød fra Rørosbakeren, bakt med tyttebærskall som blir til overs etter at Røros bryggeri har laget en perlende tyttebærdrikk, og en Rørosost med røkt reinsdyrkjøtt. Vi har også gått sammen med det lokale reiselivet om en lokalmatsafari, som guider deg gjennom mattradisjonene på Røros, sier Bendixvold.
Tips 3:
Tenk langsiktig. Du vil havne i situasjoner der du gjør lurt i å fokusere på den litt større gullkista som ligger lenger ned i veien, enn det som ligger foran deg akkurat nå.