Hele verdikjeden for mat er avhengig av godt samarbeid for å drive positive endringer innen dyrevelferd. God dyrevelferd oppnås gjennom langsiktig arbeid av bøndene og deres organisasjoner, godt avlsarbeid og dyrevelferdslovgivingen. Vår rapportering må forstås i denne sammenheng. Det hender derfor at vi rapporterer på dyrevelferdsparametere utenfor vår direkte påvirkning. Vi rapporterer på utvikling innen ulike områder, men sentralt er Business Benchmark for Farm Animal Welfare-metodikken. Denne ble lansert for første gang i Norge i 2021, med støtte fra både bransjen og dyrevernorganisasjoner.
De senere årene har kunnskapen om dyrevelferd økt, blant annet om hvordan de opplever og takler miljøet de lever i, både fysisk og psykisk. Vi vet for eksempel at dyr behøver frihet for å ivareta sin naturlige atferd, og ikke bør oppstalles permanent fiksert, eller på alt for liten plass. Derfor mener vi at bonden må få økonomisk kompensasjon for å bygge om sine fjøs. Vi ønsker flere initiativ tilsvarende det gode arbeidet som er gjort for kylling med tanke på miljøberiking og muligheter for en mer naturlig adferd.
Artsspesifikke behov skal vektlegges. Innføring av vaglepinner og strøkasser for kylling er positive bidrag som må vektlegges enda mer i tiden som kommer. NorgesGruppen har i 2021 også støttet et forskningsprosjekt som skal se på mulighet for mer utegående gris.
Noen nøkkelindikatorer
Oppfølging av leverandører: Alle våre leverandører følges opp jevnlig for å sikre at de har systemer for å ivareta mennesker, dyr og miljø gjennom våre aktsomhetsvurderinger.
Bedøvelse: Alle dyr som er i vårt sortiment skal være bedøvet før slakt. Det finnes imidlertid noen unntak, eksempelvis innenfor fisk og sjømatsektoren. For husdyrproduksjon skal alle produkter i sortiment være bedøvet før slakt.
Transporttider: Transporttider ut over åtte timer skal minimeres. I Norge foregår det meste av transport innenfor denne tidsrammen men ikke alt. Vi har som mål å se nærmere på dette området i 2022, med særlig fokus på importporteføljen.
Kylling/høner
Kylling – hvor tett kyllingen lever: I henhold til norsk dyrevelferdslovgiving er kravet maks 36 kg pr m2, vi opererer ofte nær 30 kg pr m2 i Norge. 30 kg pr m2 er kravet for våre produkter fra Kyllinggården og alle økologiske kyllingprodukter (12,5% av vårt totale salg)
Kylling – andel av kyllingkjøtt som kommer fra dyr som er mer saktevoksende: Vi har alternativer for kunder som ønsker mer saktevoksende kylling. Disse artene står for 6 % av vårt totale salg. I 2023 vil vi øke tilbudet av kyllinger som er mer saktevoksende.
Høner – nebbtrimming: Vi får tilnærmet alle egg fra norsk produksjon. Noe er tilsatt i ferdigprodukter som salater, pannekaker, pasta, og så videre fra Europa. Vi har som mål å se nærmere på dette området i 2022. 98 % av volumet er ikke utsatt for nebbtrimming.
Egg: Vi rapporterer på andel eggleggende høner som er frittgående (egg og egg som ingrediens i egne merkevarer). Alle norske egg er frittgående, men i våre egne merkevarer (Unil AS) har vi et begrenset utvalg av egg som enda ikke er frittgående, men fases ut. 98 % av alle egg kommer derfor fra frittgående høner.
Gris
Andel av griser som ikke er haleklippet: Haleklipping er ikke lov i Norge. På grunn av koronapandemien har det vært rekordhøy import i 2021 av svin (9 % av omsetningen). Vi har som mål å se nærmere på dette området i 2022, men vi vet at haleklipping skjer i Tyskland og Danmark. Våre rapporter viser at minst 95 % av volumet ikke har vært utsatt for haleklipping.
Purker som ikke er fiksert (kun EMV): Loven åpner for at purker kan fikseres unntaksvis ved behov (sykdom, fødsel). Det er mangelfulle tall fra bransjen på dette området, men det jobbes med dette.
Kuer
Melk og melkeprodukter i løsdrift: Mange kuer er i dag bundet på bås, dette er et tema i jordbruksoppgjøret og økonomiske rammer for ombygging av fjøs. Ca 33 % av melkekuer er ikke frittgående innendørs eller utendørs (båsdrift). Det er imidlertid et krav om at alle dyr som står oppbundet skal sikres fri bevegelse i minimum åtte uker i løpet av sommerhalvåret.
Andel av melkekuer som ikke haleklippes (EMV): Vi får all melk fra norske kuer og haleklipping er ikke lov i Norge.