Kundene etterspør fagfolk

Kundene etterspør fagfolk

De siste 15 årene er søkertallene til matfag og sjåføryrket redusert betydelig. Behovet for et felles løft for å få ungdom til å se mulighetene i yrkesfag er stort.

Det er for få som utdanner seg til yrkesfag i Norge, til tross for at det er tilstrekkelig med lærlingplasser og at man i mange fag nesten er garantert jobb etter endt utdannelse. Uten fagfolk er det færre som har forutsetninger for å være matgründere, det blir færre innovasjoner fra de etablerte produsentene og det blir færre fagfolk i butikkene.

For en supermarkedkjede som MENY og for industribedrifter som Matbørsen og Bakehuset er dette en stor utfordring. De trenger fagfolk og matkompetanse i butikkene for å levere den kvaliteten som kundene forventer. Bare i MENY er det til enhver tid nesten 1000 personer med fagbrev som kokk, butikkslakter, konditor eller sjømathandler.

Matfagene er viktig for produktutvikling, matopplevelser og det å ivareta norsk matkultur. Våre fagfolk i butikk får god anerkjennelse fra de mange kunder som er glade i god mat. Og arbeidsdagene er varierte.

Grøntgastronomen
MENY har etablert en ekspertutdannelse innen frukt og grønt. Gjennom modulprogrammet Grøntgastronomen skal de ansatte i MENY veilede kundene til å spise enda bedre og grønnere. Det faglige innholdet i utdannelsen rettes rundt temaene sesong, sensorikk, produsenter og bærekraft. Prosjektet er støttet av Grofondet, som er etablert av NorgesGruppen, BAMA og Gartnerhallen og skal bidra til det grønne skiftet og til økt forbruk av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter.

Løfter fagkompetansen
I 2019 har MENY fortsatt investeringene i matfaglig kompetanse, og nå ses resultatene av mange års arbeid: kjeden er vekstvinner i markedet. MENY jobber aktivt for å få ungdom til å velge matfag og med å tiltrekke seg unge som brenner for matfagene til lærlingplassene. I løpet av de siste årene har MENY utdannet hundrevis av lærlinger. MENY arrangerer også MENY Masters Norgesmester i «butikkslakting» for lærlinger.

ASKO Servering har også tatt flere initiativer for å øke matfaglig kompetanse og interesse. De var initiativtaker til etablering av fondet Stiftelsen for rekruttering til restaurant- og matfag, som bevilger midler til tiltak som fremmer interessen for faget. Midlene fordeles for eksempel til interessegrupper som fokuserer på å rekruttere flest mulig til matfag. 2 millioner kroner er delt ut siden 2016.

KIT-akademiet er et kompetansesenter som gjennomfører kurs, opplæring og tilrettelegging for teorikurs for ufaglærte kokker som ønsker å ta fagbrev. KIT-akademiet er godkjent som prøvestasjon av Utdanningsetaten i Oslo, og var en av initiativtakerne til Norges første NM for kantine- og institusjonskokker. Et av resultatene er etableringen av et eget landslag i regi av Norske Kokkers Landsforening, som deltok i OL i Stuttgart vinteren 2020. ASKO Servering Norgescup er også etablert – Norges største konkurranse for kokke- og servitørlærlinger.

Sjåføryrket har i likhet med matfagene fått redusert søkertall de siste årene. ASKO-skolen gir medarbeidere gode muligheter for personlig utvikling der også helse og bevegelse står i fokus.