Hierarkiet for matavfall
NorgesGruppens mål er at maten vi selger skal benyttes så høyt som mulig i matavfallshierarkiet. Det betyr at mest mulig mat skal gå til mennesker.
Nivå 1: Mat til forbruk – «Spise all maten som blir produsert»
Matavfall hos forbruker er det området som har størst potensial for å sikre at mest mulig mat spises. Vi kan ta ansvar også på dette området gjennom målrettede tiltak. Noen eksempler:
- Datomerking som bidrar til at spisbar mat blir kjøpt og spist
- Nedprising av matvarer som nærmer seg datomerking
- Emballasje som sikrer holdbarhet
- Mindre brød
- Markedsføring som ikke stimulerer til overforbruk
- Forebygging av svinn i alle ledd, bedre prognoser og riktigere innkjøp
Nivå 2: Mat til donasjon– «Spisbar mat som ikke blir solgt»
Matsentraler og andre veldedige formål
Nivå 3: Mat til dyrefor
Lovpålagt sortering av matavfall som sikrer effektiv bruk og håndtering lengst opp i hierarkiet (Miljødirektoratet p.t.). Det vil si å sortere ut maten fra annet avfall, og er en forutsetning for å utnytte mest mulig på nivåene 3 og 4.
- Brød til dyrefor
- Frukt og grønt i noe utstrekning
Nivå 4: Matavfall til gjenvinning
- Minimere klimagassutslippene
- Høy sorteringsgrad av alt matavfall
- Hygienisk returlogistikk (KING)
- Støtte/og etablering av biogassanlegg
- Biogassproduksjon – biogass som fornybart drivstoff
- Biorester til gjødsel
- Kompostering
Nivå 5: Restavfall – matavfall til forbrenning. Mål: ikke noe på dette nivået.
- Ingen forbrenning eller deponering av matavfall