– Det beste er om vi ikke lager mer mat enn vi trenger, sier Christer Rødseth, kjøkkensjef og TV-personlighet.
Christer Rødseth er en mann med sans for god smak og bærekraftige valg. Kjøkkensjefen på restaurantene Code og Vaaghals i Oslo er opptatt av at mat skal smake godt, og at vi ikke må sløse unødig med ressursene.
– Det som er viktig for meg, er hvordan vi i hverdagen kan gjøre det enklere å ikke kaste mat. Og det aller enkleste er å ikke lage mer mat enn vi trenger, sier han.
For Rødseth har det alltid vært en motivasjon å spare, og at det skal være så lite matsvinn som mulig.
– Og da jeg virkelig ble klar over det enorme klimaavtrykket som matsvinn medfører, ble jeg sjokkert, sier han.
Han var miljøengasjert fra før, men som programleder i NRKs «Matsjokket» fikk han for alvor innsikt i hvor mye matkasting som pågår i de tusen hjem.
– Det var en skikkelig vekker. Jeg mener; vi kaster 100 millioner brød i året. Det er helt sykt. Jeg er engasjert, og etter det programmet trodde jo folk at jeg ikke spiser annet enn restemat. Men jeg er ingen aktivist, liksom. Jeg er ingen pekefingertype som sier «fy, fy, fy», sier han, og legger til at det heller handler om å ta smarte, bærekraftige valg. Det gjelder å være lur med det du skal spise, og ikke tenke på alt du skal la være å kaste.
– Jeg er flink til å planlegge akkurat det jeg skal spise, og ikke mer, sier han.
Fra ‘knirk’ til ‘crunch’
Mat skal være noe vi koser oss med, og det er viktig at vi tenker at mat er bra, mener Rødseth. Også restematen. Sin egen middag forbereder han for to dager av gangen, og han legger i de siste ingrediensene som fisk og kjøtt rett før det skal serveres.
– Mitt største mantra er at folk må slutte å oversteke fisk. Det er en ganske skjør råvare. Jeg får frysninger av overkokt torsk og knirkelaks (når laksen er så godt stekt at den «knirker» når du spiser den, red.anm.) toppet med grovkornet pepper, sier han.
Svaret på hvordan du unngår knirkelaks, utover å være påpasselig med varmebehandlingen, er at du romtempererer fisken før tilberedning, tipser han. Og lager du en gryterett eller suppe skal fisken og noen av ingrediensene vente helt til slutt, slik at smak og struktur ivaretas.
– Lag basen først, med kraft, og legg i den mengden fisk du vet du skal spise, ikke mer. Ikke noe oppkok. Hold også igjen på selleristang og vårløk helt til slutt; det gir «crunch». Sitronsaft vil også gi deg en helt annen opplevelse om du har den i fersk samme dag som du spiser retten, sier han.
Og fiskerester, det trenger du egentlig aldri å få om du tilbereder middagen rett. Det å spise godt blir miljøvennlig når mengden er akkurat passe, hver gang.
– Det er mye bedre at du lærer deg til å lage nettopp det du trenger, og ikke mer enn det. Det er så enkelt som at du kun steker fisken du vet du skal spise i dag. I morgen kan du steke ny fisk, sier han.
Spis hele dyret
Som kjøkkensjef brenner Rødseth også for at vi skal bli flinkere til å spise andre deler av dyret enn dem vi vanligvis går for.
– Jeg mener at vi skal bruke hele dyret. Det er veldig få mennesker som kjøper hele dyr og lager mat av hjemme, men vi må utvide horisonten utover indre- og ytrefilet og se hva som finnes. Ta for eksempel oksehale. Det var helt vanlig før, men i 2020 har folk slutta med det for vi har ikke tid til å stå på kjøkkenet, sier han.
Det å iblant bruke litt mer tid på ingrediensene, og på kjøkkenet, kan åpne opp for helt nye opplevelser.
– Det som er mer smakfullt trenger mer tid. Som det å koke en boeuf bourguignon. Det er sykt digg, og det er så enkelt. Det er bare å sette på kok, sier han.
Bærekraft og bestemødre
I en tid der alt helst går kjempefort, er det å ta seg god tid til å lage mat ikke typisk for hans generasjon, medgir han.
– Jeg har som mål å bidra til at vi unge ikke glemmer mattradisjonene våre, og gjøre det på en måte som vi unge gidder. Vi må fortsette å lage lefser og sveler, og ta oss god tid til å lage god mat, sier han, og legger til:
– Jeg er vokst opp i Toro-generasjonen, og er livredd for at mattradisjonene forsvinner med våre besteforeldre. Bestemødre kan bærekraft, de skraper mugg av alt mulig, ler han, og minnes sin egen bestemor. Hun lot ikke en eneste rømmeboks gå unødig i søpla. Hun var også den som lærte ham å bruke olje for å forlenge produkters levetid. Hun la et forseglende lag soyaolje på toppen av boksen, slik at nugattien holdt seg til neste gang barnebarna kom på besøk. Dette trikset har han hatt mye nytte av, og det samme kan du.
– Har du grønnsaksrester, kok og mos dem. Legg det på glass og hell på olivenolje, slik at det hindrer oksygenopptaket. Da har du et kjempegodt pålegg som står seg en stund og som er veldig godt på ristet brød, tipser han.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen og Line Dammen (mat)
Christer har deltatt i Farmen på TV2, vært programleder for Matsjokket på NRK, kaptein på kokkelandslaget og er kjøkkensjef på de to Bjørvika-restaurantene Code og Vaaghals. Christer fronter også KIWI i reklamekampanjer.
«Jeg har som mål å bidra til at vi unge ikke glemmer mattradisjonene våre, og gjøre det på en måte som vi unge gidder.»
Christer Rødseth / Kjøkkensjef
(1 porsjon)
200 g kokt pasta
150 g revet kylling
1/4 brokkoli
1 dl kremfløte
1 fedd hvitløk
Eventuelt litt løk, hvis du har
Fryste urter
Litt ost
Sitronsaft
Flaksalt
Olje
Slik gjør du
• Finhakk hvitløk og løk og fres det i litt olje.
• Ha i fløte og kok opp, deretter tilsetter du kokt pasta og revet kylling.
• Smak til med salt, sitronsaft og eventuelt fryste urter.
• Riv over litt ost.
Slik gjør du
• Velg den frukten du ønsker.
• Ta utgangspunkt i 100 g sukker per 500 g frukt, og prøv deg litt fram.
• Kok opp sukkeret med litt vann og kok til det blir lys karamell.
• Ha i kuttet frukt og bland sammen.
• La det hele koke godt i 1–2 minutter under lokk.
• Smak gjerne til med krydder som kanel, anis og vanilje.
• Oppbevares på syltetøyglass i kjøleskap eller frys ned i beger.
Se, lukt og smak deg fram til om restene fortsatt kan spises. Men vær litt ekstra varsom med pasta og ris. I utgangspunktet klarer de seg et par dager i kjøleskapet, men blir de stående i romtemperatur kan det føre til bakterievekst og giftstoffer som gir oppkast og diaré. Sett alltid restene i kjøleskapet når de er romtemperert, så er du trygg.
Kilde: Matvett.no
På hjemmefronten er det middagen og grønnsakene som topper listen over mat som går tapt, viser forbrukerstatistikken i rapporten «Matsvinn i Norge. Rapportering av nøkkeltall 2015–2018».
Her er topp 10-listen over maten vi kaster:
1. Gryterester fra kjøleskap (44 %)
2. Friske grønnsaker (40 %)
3. Frisk frukt (32 %)
4. Gryterester rett fra matlaging(31 %)
5. Ferske bakervarer (28 %)
6. Ferskt kjøttpålegg (18 %)
7. Melk/fløte (18 %)
8. Yoghurt/rømme (16 %)
9. Ost (14 %)
10. Ferskt kjøtt (12 %)